Pálava je v současnosti pro svoji ovocitost a voňavost jednou z nejoblíbenějších odrůd. Bohužel pro mne se Morava stáva synonymem pro sladká vína, na to jsem si nedávno vzpoměl, když jsem jel na Moravě okolo nekonečné hromady cukrové řepy, jak charakteristické! Proč bohužel ? Protože ani já ani manželka nejsme milovníci sladkých vín, nanejvýš dokážem vypít tak 1 dcl vína k "dortíku". Bohužel více je nad naše síly. Proto Pálavu ani nevyhledáváme. Pro ty, kteří to mají stejné, tak přidáváme jeden typ na suchou Pálavu, pro mě zajímavou, a ještě pro mě "skousnutelnou".
Je to Pálava 2014, z vinařství Josev Abrle obec Pavlov
Barva jak má být zlatooranžová, tak jak dávají hrozny. Aroma květů v medu a koření, jemně citrusů. Chuť kopíruje aroma, navíc kyselinka doplněná sladkostí medu, kombinovaná s citrusovou a pepřovou sladkostí a velmi dlouhou, až kořenitou dochutí, vytváří komplexní harmonii. Svěží harmonii, takhle má vypadat Pálava! Pokud milujete bezpohlavní sladké slátanice na téma Pálava, tak toto víno není pro vás, toto je skutečná Pálava, jak ji dala příroda!
Víno hodnotím 85 jabody.
Všeobecně něco o odrůdě z Wikipedie
Pálava je pozdní moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau a byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou. Josef Veverka zahájil šlechtění v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích, odkud však musel v roce 1959 z politických důvodů odejít. Ing. Veverka vybral semenáč č. 0104, který svými vlastnostmi vynikal nad ostatními. Klonové potomstvo tohoto semenáče bylo pak sledováno zejména ve Šlechtitelské stanici v Perné u Mikulova.
Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1977.
Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1lava_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
Ilutrační foto hroznů Pálavy jsem pro Vás našel na http://www.ovine.cz/web/document/ovecechokolo_img/milia-4196.JPG