Ryzlink vlašský

Napsal Poctivá vína (») 4. 9. 2015, přečteno: 3354×
fullsizerender_2.jpg

Wikipedie praví:

Ryzlink vlašský (RV) je stará, pozdní moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera). Je prokázáno, že k odrůdě Ryzlink rýnský nemá žádný příbuzenský vztah. Nejčastěji se uvádí, že vznikla ve Francii, odkud se rozšířila do okolí Heidelbergu, do Porýní a později, v 19. století, do oblasti Dolního Rakouska a do Maďarska. Existuje ale i menšinový názor, že vznikla v Itálii. Tradičními oblastmi pěstování jsou Rakousko (Weinviertel, Neusiedlersee, 4.385 ha roku 2007), Itálie (Lombardie, Jižní Tyrolsko, 2.111 ha roku 1982), Maďarsko, Balkánský poloostrov, ale pěstuje se i v jiných zemích jiných světadílů, například v Brazílii roku 1994 na 1.052 hektarech. Celkově byly plochy vinic, osazené touto odrůdou, celosvětově odhadovány roku 1999 na 35.000 hektarů. Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941.

více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryzlink_vla%C5%A1sk%C3%BD

Já jsem se rozhodl prozkoumat dva RV, jeden k okamžité spotřebě a druhý k archivaci. Obě vína jsou suchá. Barvu mají prakticky totožnou.

Fullsizerender1

Ryzlink vlašský 2014 pozdní sběr z vínařství Tanzberg z vinice Železná, název Železná získala po válce, kdy se využily protitankové zátarasy jako podpůrné kůly na pěstování vín. V aroma klasicky slepičinky - pro některé citlivější raději vlašský ořech, ale já každé prázdniny trávil na venkově, tak to mám docela načuchané, pardón :D Ale i mineralitu lze ve vínu načichat, a to docela výrazně. Chuť cukrová ovocitá (červený pomeranč), kyselinka, mineralita, střední dochuť. Celkově dojem svěžesti - dominance cukru s vyvažující kyselinkou, ale rozhodně né úplná nuda, jakou bohužel zažijete v salónu vín ve Valticích při koštu RV.
Ryzlink vlašský 2009 pozdní sběr o Ing. Richarda Tichého z vinice Újezd, toto víno doporučuji nechat nějaký čas nadechnout aspoň 1/4 hod, ročník 2009 si to zaslouží. Aroma medovo-ovocné kořenité, taky něco těch oříšků, prostě docela bohaté. Chuť tomu odpovídající a navíc obsahuje výraznější minerální stopu s kyselinkou. Celkově plnější s bohatou harmonií! Ta výrazná minerální stopa mě zaujala a dotaz na vinaře přinesl tuto objasňující odpověď - „Je tam spraš na jílu (půda), někdy to jde až do slaných tónů“. Holt člověk se pořád učí.
Nezapomeňte, hlavně na zdraví!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a tři