Srovnávačka Pinotů noir

Napsal Poctivá vína (») 12. 12. 2015, přečteno: 613×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a online

Img-3178    

Přistupoval jsem k tomu velmi zodpovědně a trochu poučně. Zvolil jsem mladého vinaře, "naduplou továrnu" a mistry. První dvě vína byla prostě překvapení a byl jsem zvědav, jak snesou srovnání s vinařstvím Stapleton & Springer, což je de facto moravská špička, jejíž výsadní postavení nejlepších Pinotů v republice, myslím nikdo nezpochybňuje!  

Začínám vinařstvím Jiří Radocha, Pinot noir 2013

Aroma jemné kouřové tóny, ovoce, zvláště vyniká višeň a švestka, a takový zajímavý zemitý podtón, který mě trochu ruší. V chuti je víno svěží, ovocitý kompot s kořením. Kyselinka je tam dobře zakomponovaná a víno má velmi dlouhou dochuť.


Víno Mikulov – Sommelier Club Selection Barrique Rulanské modré 2013

Silné aroma vyfouklého vzduchu z pneumatiky, které je dominantní, vše zakrývá. Možná za to může gumový špunt! Hrůza! Chuť vodnatá cukrovo-uzená, s nepříjemnou dochutí zkažených rybiček (která se naštěstí časem trochu zmírnila)! Já to nedopil.


Stapleton & Springer, Roučí 2013 (Roučí je staročeský název pro Pinot noir)

Aroma jemně "pneu vzduch" + ovoce, především švestky. Chuť - svěží kyselinka, švestkový kompot v jemném kouři s nádechem skořice  vše jakštak v harmonii! Závěr podtrhuje dlouhá dochut! 

 Rozhodl jsem se pro bodování vín, protože není nic lépe vypovídajícího o vašem poznání. Pro svoje body jsem vymyslel pojem JABODY.

Jaké je moje osobní bodové hodnocení?

Stapleton & Springer, Roučí 2013: 88 jabodů

Jiří Radocha Pinot noir 2013: 85 jabodů

Víno Mikulov Rulanské modré 2013: 60 jabodů

Ale žíly si z toho netrhejte! :) Vy to možná pociťujete jinak - a tak to má být!

Nejpoužívanější bodový systém je 100 bodový.

Hodnotím dle stobodová stupnice (Parker/ Wine Spectator)

Počet bodů

Kvalita vína

95 – 100

Klasické, velké, opravdu výjimečné víno

90 – 94

Mimořádné víno, charakterní, špičkové

85 – 89

Velmi dobré víno s nadprůměrnými vlastnostmi

80 – 84

Dobré, solidní, kvalitně udělané víno

70 – 79

Průměrné víno, obyčejné, s drobnými vadami na kráse

60 – 69

Podprůměrné víno, pitelné ale nehodné doporučení

50 – 59

Špatné víno, jen těžko pitelné, nelze doporučit

Z toho vychází moje JABODY.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a pět