Přistupoval jsem k tomu velmi zodpovědně a trochu poučně. Zvolil jsem mladého vinaře, "naduplou továrnu" a mistry. První dvě vína byla prostě překvapení a byl jsem zvědav, jak snesou srovnání s vinařstvím Stapleton & Springer, což je de facto moravská špička, jejíž výsadní postavení nejlepších Pinotů v republice, myslím nikdo nezpochybňuje!
Začínám vinařstvím Jiří Radocha, Pinot noir 2013
Aroma jemné kouřové tóny, ovoce, zvláště vyniká višeň a švestka, a takový zajímavý zemitý podtón, který mě trochu ruší. V chuti je víno svěží, ovocitý kompot s kořením. Kyselinka je tam dobře zakomponovaná a víno má velmi dlouhou dochuť.
Víno Mikulov – Sommelier Club Selection Barrique Rulanské modré 2013
Silné aroma vyfouklého vzduchu z pneumatiky, které je dominantní, vše zakrývá. Možná za to může gumový špunt! Hrůza! Chuť vodnatá cukrovo-uzená, s nepříjemnou dochutí zkažených rybiček (která se naštěstí časem trochu zmírnila)! Já to nedopil.
Stapleton & Springer, Roučí 2013 (Roučí je staročeský název pro Pinot noir)
Aroma jemně "pneu vzduch" + ovoce, především švestky. Chuť - svěží kyselinka, švestkový kompot v jemném kouři s nádechem skořice vše jakštak v harmonii! Závěr podtrhuje dlouhá dochut!
Rozhodl jsem se pro bodování vín, protože není nic lépe vypovídajícího o vašem poznání. Pro svoje body jsem vymyslel pojem JABODY.
Jaké je moje osobní bodové hodnocení?
Stapleton & Springer, Roučí 2013: 88 jabodů
Jiří Radocha Pinot noir 2013: 85 jabodů
Víno Mikulov Rulanské modré 2013: 60 jabodů
Ale žíly si z toho netrhejte! :) Vy to možná pociťujete jinak - a tak to má být!
Nejpoužívanější bodový systém je 100 bodový.
Hodnotím dle stobodová stupnice (Parker/ Wine Spectator)
Počet bodů |
Kvalita vína |
95 – 100 |
Klasické, velké, opravdu výjimečné víno |
90 – 94 |
Mimořádné víno, charakterní, špičkové |
85 – 89 |
Velmi dobré víno s nadprůměrnými vlastnostmi |
80 – 84 |
Dobré, solidní, kvalitně udělané víno |
70 – 79 |
Průměrné víno, obyčejné, s drobnými vadami na kráse |
60 – 69 |
Podprůměrné víno, pitelné ale nehodné doporučení |
50 – 59 |
Špatné víno, jen těžko pitelné, nelze doporučit |
Z toho vychází moje JABODY.