Tropické noci a sekt

Napsal Poctivá vína (») 10. 8. 2015, přečteno: 1336×
img-2158.jpg

Česko si vychutnává horké léto s „tropickými“ nocemi, kdy teplota neklesá pod 20°C. A takové noční posezení na zahradě má své kouzlo. Za zvuku cikád můžete pozorovat plnou oblohu hvězd a přitom si užívat setkání se svými nejmilejšími. A zároveň je čas osvěžit se chlazenými (4 - 6°C) „bublinkami“. V tomto vedru se lépe pije suché víno s pěknými kyselinkami.

Rozdělení šumivých vín podle cukru:

Brut nature (přírodně tvrdé): do 3 gramů
Extra brut (zvláště tvrdé): do 6 gramů
Brut (extrasuché): max 15 gramů cukru
Sec (suché): od 15 do 35 gramů v litru
Demi sec (polosuché): od 35 do 50g
Demi doux (polosladké): od 50 do 80g
Doux (sladké): s obsahem nad 80g cukru

A jakou sklenku nejlépe použít? Na sommelierském kurzu nás učili používat skleničku typu flétna.

Flétna
Pro podávání šumivých vín je ideálním tvarem sklenice ve tvaru
flétny, jež je směrem k vrcholu mírně zúžená. Tento tvar zajišťuje
možnost pozorování intenzity perlení a zároveň kumulaci
aromatických látek u hrdla sklenky. Svazky bublinek oxidu uhličitého
(CO2) je možné lépe zkoumat, pokud má kalich sklenice
mechanicky narušenou sklovinu na dně kalichu. Některé kvalitní
výrobky mají až pět bodů, většinou vytvořených laserem, z kterých
se perlení intenzivně uvolňuje.
Pro běžná šumivá vína může mít sklenka rovnoběžně tvarované
strany s mírným uzavřením u hrdla. Ročníková a nazrálá šumivá
vína dají vyniknout všem nuancím aroma v baňatějších tvarech,
které se mohou blížit až tulipánu.

Osobně si cením na šumivém víně, že je to kvalitní víno a né nějaké sycené podřadné víno ze supermarketu za super cenu. No a jaký je vlastně rozdíl mezi šumivým vínem a syceným vínem? Šumivé víno zjednodušeně řečeno šumí díky kvasinkám ve víně - takzvaně „druhotné kvašení“, které probíhá v láhvi či v tanku. Sycené víno je bublinkami syceno uměle, zvenku, vlastně takový "sodastream" na víno :)

Kvalita šumivých vín vychází hlavně z kvality vína, ale mimo jiné se také posuzuje podle bublinek. Čím jsou jemnější a nepřetržitě jemně „řetízkují“, tím je víno kvalinější. Druhotné kvašení v láhvi je takzvaná klasická šampaňská metoda. Tato metoda je hojně používaná i v jiných oblastech, ale označení šampaňské víno se může používat jen pro víno z oblati Šampaně (Champagne). Druhotným kvašením v tanku se vyrábí i u nás dost populární víno Prosecco. To jen tak pár informací ve zkratce.

Img-2142 fotografie šumění za světla svíčky

  Jaké šumivé víno doporučuji já? Samozřejmě zajímavá vína jsou vždy od malých vinařů - Valihrach Morava, Kraus z Mělníka a Kutnohorské třeba vynikající „Stanislav“.

 Img-2155Img-2156

Pro dámy doporučuji růžový sekt z vinařství Valihrach, voňavé po jahodách a přítulné ovocité.

Img-2157

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a šest