Kdo mě zná, ten ví, že velmi často pracovně cestuji. Při té příležitosti se často setkávám s víny, a tak poznávám i jiná vína než "špeky" ze své vinotéky. Tady je pár postřehů.
První vína, o kterých chci psát, jsem ochutnal z vinařství Hruška v jejich krásném penziónu ve Veselí na Moravě.
Cuvée Nikol 2014. "Barva jemná citronová mladistvá. Aroma vcelku výrazné, poznáte Ryzlink rýnský - citron, květy, med. Chuť na první dojem plnější, ale přesto se pak ukáže prázdná cukrovo-citronová, s dochutí po medu." 80 JAbodů
Cuvée Thomas 2013. Barva světlá mladistvá. Aroma květinovo - ovocné. Chuť díky kyselince svěží citronová až červený pomeranč. Jednoduché. 78 JAbodú
Pri návštěvě hotelu Allvet u Vyškova jsem ochutnal Rulandské bílé 2014 ze Zámeckého vinařství Strážnice. "Je to cuvée z oblasti Velkopopovické, ale vinařství je ze Slovácka. Barva lehčí mladistvá. Aroma odrůdové hruštičky, něco květů. Chuť svěží s chutí čeveného pomeranče a hruškového kompotu. Celkově standardní jednodušší." 79 JAbodú
A několik vín z mého.
Z Château Lastours, Gaillac 2010, Sud-Ouest · France
"Višně, švestky, lesní ovoce, vanilka, lékořice, doutníky, prostě krásné víno za relativně malou cenu!"
Opravdu překvapení, kdo nevěříte, tak si ho můžete objednat u nás na e-shopu a přesvědčit se. ;) 89 JAbodú
Takzvané víno denní spotřeby z Alsaska - Sylvaner Hartweg 2014 v litrové láhvi. Víno na poprvé velké zklamání, dojmy z prvé láhve okamžitě po přivezení: "Vcelku neutrální s citrusy v aroma i v chuti. Lehce tam zaznívá červený pomeranč a pepř." Zajímavé, že pár dní na to už se mi páčilo, sic jednodušší, ale s harmonií. 79 JAbodů
Služební cesty mě zavedli do komfortního Hotelu Vinice Hnanice (několikrát navštíveno, vždy výborná kuchyně!). Občas mají v "last minute" slušnou slevu, a to se vyplatí! ;) Bohužel zde prodávají jen jejich vína. Tady je pár dojmů:
Rulandské bílé 2012 barrique. Barva unavená zlatá. Aroma lehce pečená jablka. Chuť svěží, lehce štiplavá, kořenitá s trochou minerality a vystupujícím záhřevným alkoholem na konec. Celkově neharmonické. 78 JAbodů
VOC terasy 2014. CUVEÉ – Ryzlink rýnský & Veltlínské zelené. Barva svěží zelenkavo-žlutá. Aroma jemné broskvičky, citrusy. Chuť citrusová svěží. Celkově jednodušší pitelné víno. 79 JAbodů
Cabernet Sauvignon 2015 rosé polosuché. Barva jahodový kompot. Aroma jahody v jogurtu s citronem. Chuť vodnatá citronovo-jogurtová. Celkově pro mě o ničem. 72 JAbodů
Chardonnay 2013 barrique: "Pěkná plnější barva, aroma oříšků, medu, lehce grepu. Chuť náraz cukru! Dominantní sladkost, sic se kyselinka snaží dát tomu živost. Problém je, že tam nic jiného není! Žádná elegance, žádný šmrnc!" Třeba čas ukáže, zkusím příští rok. 80 JAbodů
Při odjezdu jsem zajel přes kopečky do Rakous pro místní veltlín. Grünner Veltliner Trocken 2014 z vinařství Gatterburg'sche Schlosskellerei: "Lehká citronová barvička. Aroma citrusové s lipovým květem s náznakem medu. Chuť svěží až pikantní, celkově lahodná, vyvážená, harmonická a velmi pitelná se střední dochutí". 85 JAbodů
A samozřejmě nemohu zapomenout na jednu z dalších návštěv výjimečného vinného baru Thir v Táboře. Tam jsme s kamarádem zažili neuvěřitelnou smršť "naturálních vín" ve světové kvalitě, skutečně výjimečný zážitek! Bohužel nebyl čas dělat poznámky, chvátali jsme. I když nakonec jsme se nemohli vůbec odtrhnout a zůstali jsme o mnoho déle než jsme měli v plánu. Ostatně jako vždy, prostě jejich nabídka naturálních vín vás "posadí na zadek" :) Tento bar vřele doporučuji!
Nezapomeňte, že se jedná o můj osobní pohled na věc, váš názor může být úplně jiný, a to je v pořádku, přeci nikdo není stejný a v tom je to kouzlo!