Peter Mayle: Francouzské hodokvasy, moje poslední přečtená kniha. Kniha anglického spisovatele, ve které vtipně líčí vztah Francouzů k jídlu, se všemi těmi rytíři a jejich důrazem na kvalitu. K naší kultuře jídla, kde platí čím plnější talíř, tím lépe, ať je to cokoli, je tento vztah v příkrém rozpru. Při čtení knihy si místy připadáte jako když čtete sci-fi. I když se i u nás také pomalu přesouváme ke kvalitě, také třeba díky Pohlreichovi nebo blogeru Cuketkovi a podobným osobnostem. Kniha nám pomáhá k poznání Francie jako ostatně všechny knihy tohoto autora. Pro nás Čechy budou pasáže o šnecích a žabích stehýnkách tak trochu až nechutné, ale za to může náš konzervatismus. Kniha se čte s lehkostí a možná vás bude inspirovat například k přípravě kuřete jako mě.
Recept či spíše jen takový popis z knihy jsem použil pro inspiraci na přípravu farmářského "Loužinského kuřete" - štastné kuře z volného chovu.
Ano, není to sice aristokratické kuře s apelací Bresse, ale taky to není tovární ze supermatketu (ostatně ty už několik let nejím).
Můj pokus se však úplně nepovedl. Kuře bylo vynikající, ale omáčka zdrclá a moc tučná. Jinak chutově zajímavé a vcelku jakžtakž povedené až na ten vzhled.
Při přípravě jsem získal trochu zkušenost a něco snad pochopil. Příště budu úspěšnější!
A jaké by to bylo jídlo bez vína!? Zvolil jsem mé oblíbené Cuvée Viktoria z Krásné hory, a to z ročníku 2013 (45% Chardonnay, 40% Pinot Blanc, 15% Pinot Gris), víno má pěkné kyselinky, a tak si krásně poradilo s tučností.
Máme na skladě ještě ročníky 2010 (50% chardonnay, 50% pinot gris) a 2012 (50% chardonnay, 25% pinot gris, 25% pinot blanc), ale ty už jsou vzácnější a nechávám je k úspěšnějším pokusům. Cuvée Viktoria obdivuji od začátku, co jsem ho objevil. Víno není typicky moravsky jednoduché ovocité, ale je složitější zláště pro svoji bohatost, krásu, komplexnost, harmonii a opravdovost. Připomíná mi vína z Francie. V každém roce bylo jeho složení pokaždé jiné a je zajímavé, jak si s tím vinaři pohrávají. Jsem zvědav, zda se poměr ustálí či bude spíše přizpůsobován konkrétnímu ročníku. Hlavně to je poctivé víno.
Co mi kniha, vaření a víno dalo? No přeci krásné chvíle a ty jsou pro mě kořením života!